3 року в Арктиці живе норвезька сімя завдяки геокуполу

0
130

Сім’я з 6-ти чоловік щасливо живе на острові Сандорноя в північній частині Норвегії в триповерховому будинку, з п’ятьма спальнями.

Бенджамін і Інгрід Хьертефелгер вперше побачили еко-будинок, спроектований «зеленим» архітектором Бенгтом Уорнес, то відразу зрозуміли, що саме такий будинок вони завжди хотіли побудувати для себе.

Їх глинобитний будинок накритий прозорим куполом, в ньому тепло взимку, прохолодно влітку, відмінна вентиляція і мінімальний вплив на навколишнє середовище.

Найцікавіше те, що такий будинок подружжя побудували самостійно і відносно легко на острові Сандхорноя в північній Норвегії.

Йартефельгеры — двоє батьків і четверо дітей — переїхали в свій будинок, побудований з допомогою друзів і сусідів, 8 грудня 2013 року.

Фундамент був споруджений з легкої пористої глини. Система з довгих вкопаних труб протягнута до пляжу і приносить свіже повітря в будинок.

З-за того, що температура землі постійна, ці труби обігрівають будинок взимку і охолоджують влітку.

Під самою стелею пара побудувала терасу, з якої вони насолоджуються видом зірок і займатися йогою.

Завдяки геокуполу у глиняного будинку тривалий термін експлуатації — Інгрід каже, що він може «стояти вічно, якщо ви підтримуєте його сухим».

До того ж, за словами господині, немає ніякої необхідності фарбувати або навіть обслуговувати стіни споруди.

Витяжки в основі будинку, вікна на середньому рівні і вікна під дахом забезпечують постійну циркуляцію повітря. Скляний купол мінімізує обслуговування в зимові місяці.

Будинок, названий Naturhuset або «Природний Дім», виглядає як «будиночок Хоббіта».

Усередині знаходяться город і тераси, на яких пара вирощує фрукти й овочі: апельсини, томати, кабачки і зелений перець.

Сім’я проектувала свій дім з урахуванням екстремальних температур і вітру. Всередині купола неможливо вирощувати їжу взимку — адже тут 3 місяці взагалі немає сонця, але завдяки йому сільськогосподарський сезон все ж триває п’ять місяців довше, ніж зовні.

Незважаючи на складні кліматичні умови — вони вирощують велику частину своєї їжі.

Крім цього, Йартефельгеры повторно застосовують використану воду для внесення добрив і поливу рослин.

Купол накриває територію площею близько 180 кв. м.

Ось так і починалося будівництво цього будинку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here