Офісна будівля Kuggen (зубчасте колесо), Гетеборг, Швеція

0
154

Дуже оригінальна будівля у формі зубчастого колеса з яскраво-червоними відтінками було побудовано в Гетеборзі (Швеція). Будівля, під назвою Kuggen, що з грецької перекладається як «зубчасте колесо» або «шестірня» є офісним будинком Технічного університету Чалмерса (Chalmers University of Technology).

Так як Технічний університет Чалмерса є одним з головних навчальних закладів Гетеборга, то до побудови нового корпусу для офісних потреб було приділено велику увагу, щоб воно привертало увагу з боку, виділялося серед інших будівель і навіть стало туристичним об’єктом. Розробкою будівлі Kuggen зайнялося архітектурне бюро Wingardh Arkitektkontor, вони і сконструювали такий незвичайний дизайн.

Форма будівлі Kuggen нагадує складені в стопку диски з різним діаметром від циркулярної пили, може, тому розробники назвали свій проект – «бензопила». Будівлю, а точніше його так звані «зубці» трикутної форми, забарвлені в різні відтінки червоного, від темно-бордового до помаранчевого, а також зустрічаються й зелені кольори. Така розфарбування надає йому осінній вигляд, адже такі кольори характерні для опадаючого листя.

Найбільшу увагу при проектуванні Kuggen було приділено енергоефективності, тому й віконні прорізи були обрані у формі трикутника і його основу перевернутим до стелі. Завдяки такому прийому досягається максимальне освітлення верхньої половини кімнат і максимальне проникнення світла в глиб приміщень. Самий верхній поверх захищений рухомим сітчастим екраном, переміщається по колу, слідом за сонцем.

На даху офісного будинку встановлені сонячні батареї, які також рухаються слідом за сонцем і вони забезпечують дана будова необхідної йому електроенергією. Також саме електропостачання та система вентиляції оснащені датчиками руху і активуються на вимогу. В результаті застосування цього інженерного рішення споживання електроенергії в будівлі становить менше 55 кВт/кв. м.

Будівля складається з 5 поверхів, які є «дисками» з зубцями, кожен такий диск в діаметрі на 1,5 метра більше попереднього, за рахунок чого служить свого роду козирком для вікон нижнього рівня, що захищає його від надлишку сонячного світла. У «зубах» кожного «диска» влаштовані еркери, що дозволяють розширити корисну площу кожного кабінету. Така форма будівлі забезпечує максимум корисного внутрішнього простору при мінімальному контакті стін з навколишнім середовищем.

Функціональне наповнення об’єкта виглядає наступним чином: нижні поверхи займає «Парк наук» — перший поверх відведений під лекторії для зустрічей студентів з представниками ділової спільноти, другий поверх – виставкова зона і майданчик дл вільного спілкування. Верхні поверхи віддані під офіси фірм, заснованих вченими з університету Чалмерса а також здаються в оренду. В будівлі Kuggen розташований єдиний ліфт і велика гвинтові сходи.

Таким чином, офісна будівля Технічного університету Чалмерса — «Kuggen» є не тільки оригінальним рішенням для забезпечення популярності навчального закладу за рахунок своєї форми у вигляді «зубчастого колеса», а ще й яскравим прикладом енергоефективного підходу до побудови сучасних будівель.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here